Betere microfoam…

Vandaag voor mijn espresso apparaat en nieuw stoompijpje besteld. Op de Nuova Simonelli Oscar zit standaard een stoompijpje met vier gaatjes, zodat je in korte tijd veel melk op kan stomen. Maar meestal stoom ik maar kleine hoeveelheden melk op. In het begin, toen ik de machine net had, zat de hele keuken onder de melk als ik cappucino probeerde te maken. na een tijdje ging het steeds beter, mooie grote bellen schuim. Precies wat je niet wilt hebben. Het is best wel heel erg lastig om melk goed op te schuimen, je wilt een mooie dikke laag schuim hebben, die lange tijd op de koffie blijft liggen.

microfoam

oscar

Het begint al bij de melk, houdbare/verse melk. Halvolle melk, magere melk of volle melk. Hier in de stad in een winkel beweerde iemand -die claimde een cursus gevolgd te hebben- dat je het beste magere melk kunt gebruiken. Anderen beweren dat langhoudbare melk het beste is, omdat dat beter tegen verhitting kan.

In augustus heb ik zelf een workshop gevolgd waarbij het opschuimen van melk een belangrijk onderdeel was. De machine waarmee we oefenden had een stoompijpje met maar een klein gaatje. Zelfs de eerste keer dat ik met die machine melk opschuimde had ik al heel mooi microfoam, schuim met hele kleine belletjes waarmee je de meest mooie figuurtjes op je koffie kunt maken.

Thuis aan de slag: volle melk, kannetje in de koelkast, opletten wanneer de melk omhoog komt, kannetje omhoog, wachten tot het kannetje te heet is om aan te raken, en stoppen met stomen. Veel beter dan voorheen, maar nog niet zo goed als op de workshop. Na weken oefenen heb ik besloten dat het al veel beter is, maar dat het nog steeds heel moeilijk is om goede schuim te maken.

twee gaatjes

Nu heb ik in Denemarken een schuimpijpje met twee gaatjes besteld die op mijn machine past. Daarmee zal het vast veel beter gaan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *