J-Spring 2008

Gisteren was de JSpring 2008, een evenement dat jaarlijks door de NLJUG wordt georganiseerd voor de Java community van Nederland. Nadat ik afgelopen jaar op de JFall was geweest, wilde ik ook graag naar de JSpring. Wederom was het een goed georganiseerd evenement op een prima locatie, namelijk ‘t Spant in Bussum. Het enige nadeel van Bussum is dat er op de A1 vanuit Amersfoort meestal dikke files staan waardoor we (Xander en ik) te laat waren voor het openingstoespraak van de voorzitter.


De keynote van Atos hebben we voor het grootste gedeelte mee gekregen. Ze hadden voor de gelegenheid een enthousiaste zingende presentator meegenomen. Het idee van de keynote was het demonstreren van de kracht van Java op het gebied van het aan elkaar knopen van verschillende componenten. Om dit te laten zien hadden ze een SMS en een bleutooth gateway gebouwd waar het publiek sms’jes, foto’s en filmpjes naar toe kon sturen, die dan live op het scherm kwamen. Dat was erg leuk moet ik zeggen! Wellicht iets dat bij meer presentaties gebruikt moet worden om wat meer interactie mogelijk te maken.

Daarna naar een presentatie over Scala. Dit was wat mij betreft de minste presentatie van de JSpring die ik gezien heb. De presentatie was slecht leesbaar en de voorbeelden waren grotendeels overgetypt uit een boek . Op deze manier wordt volgens mij niemand erg enthousiast over Scala. Dat terwijl Scala toch heel interessant is voor het oplossen van problemen waarin functionele talen uitblinken, zoals problemen waar recursiviteit of het traverseren over boomstructuren van toepassing zijn.

De kracht van meerdere talen op de JVM is volgens mij de mogelijkheid om voor het op te lossen probleem de meest geschikte taal te kunnen kiezen, zoals Scala of Jython. De rest van de applicatie kan dan gewoon in Groovy of Java worden gebouwd bijvoorbeeld i.c.m. Spring.

Daarna een leuke presentatie of REST. Een duidelijk verhaal met goede vergelijkingen tussen REST en SOAP. Met JAX-RS is het echt eenvoudig om REST services te maken. Dankzij annotaties is het mogelijk om zonder overhead en boilerplate code je service operaties aan te geven.

Daarna een herkenbare presentatie over culturele patronen in software-organisaties door Marc Evers. Deze presentatie was erg mooi opgezet. Veel van de patronen die genoemd werden kwamen bekend voor. Zijn website bevat een soortgelijke presentatie in pdf.

Last but not least een prima presentatie van Maarten Hoppen van VX Company over Groovy en Grails. Door meteen te laten zien hoe snel je een applicatie kunt bouwen met Grails overtuigde hij het publiek van de kracht van dit framework. Na afloop was hij zo aardig om ons een interview met hem te gunnen voor onze Podcast. Binnenkort dus online te beluisteren!

Al met al een leuke en interessante JSpring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *